Paylaş |
|
Tweet |
Adana yöresine ait olan bu yöresel lezzet protein bakımından oldukça zengindir, aynı zamanda çorba olarak ta tüketilir.
Malzemeler
Yapılışı: Öncelikle tavada sıvı yağı kızdıralım. İçine küçük, küçük kıydığımız soğanları ilave edelim ve pembeleşinceye kadar kavuralım. İçine salça ve pul biberi ekleyerek ocağın altını kapatıp, diğer yandan ise mercimeğimizi iyice haşlayarak bulgurumuzu içine ilave edelim. Tencerenin ağzını hava almayacak şekilde kapatarak 10-15 dakika bekletelim. Yeşil mercimeği de pişene kadar haşlayıp, daha sonra kırmızı mercimekle ıslatılmış olan bulgurumuzu derin bir kabın içerisine alarak elimizi yakmayacak ılıklığa ulaştığı zaman yoğuralım. Ardından yeşil mercimeği, dereotu, maydonozu ve baharatları ilave edip tuzunu da katıp sosunu ekleyeli. İyice yoğurduktan sonra servis tabağına yerleştirip limon ve salatalıkla süsleyerek hazır hale getirelim.
Süllüm Tarifi
Kış aylarının vazgeçilmez büyülü lezzeti hazırlanışı da oldukça kolay ve pratik adana yöresine ait bir lezzettir.
Malzemeler
Yapılışı: Ispanakları bol su ile tamamen temizledikten sonra doğrayıp iyice kaynatıyoruz ve suyunu süzerek soğutmaya bırakıyoruz. Sarımsaklı yoğurt hazırlayarak pişirdiğimiz ıspanağın üzerine döküp servise hazır hale getiriyoruz.
Adana Yöresi İçli Köfte Tarifi
Bazı yemekler ünlü yöresel anlamından uzaklaşmış tüm ülkeye yayılmıştır. Bunlardan biri de yöresel yemek tarifi olan adana ya özgü içli köftedir. İçli köfte yapımının lezzetini yakalamak 3 aşamadan geçmektedir.
İç Harcı Malzemeleri
Hamur İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı Hazırlanışı
Kıymayı iyice kavuruyoruz. Soğanları küp küp kıyıyoruz, kavurduğumuz kıymanın içine ilave ediyoruz ardandan yarım kg tereyağını ilave ediyoruz. Karabiber, kimyon ve tuzu da ilave edip pişince ocağın altını kapatıyoruz.
Hamurun Oluşturulması
Yarım kg irmik ile ince bulguru kaba koyuyoruz. Karışımın üzerine 1 su bardağı su ekliyoruz yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Kimyon, nane, pul biber, salça ve tuz ekleyerek yoğurma işlemine devam ediyoruz hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulmalı. Hamuru ceviz büyüklüğünde bezeler haline ayırıyoruz avucumuzun ortasında daire çizerek çanak şeklini verip iç harcını ekleyip kapatıyoruz. Kızartarak ya da kaynatarak 2 şekilde pişirerek lezzetin doruklarına ulaşa biliriz.