Paylaş |
|
Tweet |
Balık içerdiği vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Kalp rahatsızlıklarından kemik gelişimine, ruhsal hastalıklara kadar birçok hastalığa iyi gelen balık çeşitlerine göre birbirinden farklı ve lezzetli tatlara sahiptir. Uzmanlar haftada iki defa balık tüketmenin oldukça faydalı olduğunu belirtiyor. Özellikle anne adayları, yaşlılar ve çocuklar dengeli ve sağlıklı beslenmek için düzenli olarak tüketmelidir.
Balık yemenin her yaş grubuna, her hastaya, her bireye faydası vardır. Kemik gelişimi, kemik sağlamlılığı bakımından oldukça önemlidir.
Kemik erimesi sorunu yaşayanların ve menopoz dönemindeki kadınların balık tüketmesi gerekir. Balık yağları da çok faydalıdır. Balıkta bulunan yağ asitleri süt, peynir, et gibi diğer hayvansal gıdalarda yoktur. Balıkta bulunan bu yağ asitleri kanın damarlarda pıhtılaşmasını önleyerek atardamar tıkanmasına engel olur. Felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Şeker hastalarına doktorlar özellikle tavsiye eder. Çünkü şeker hastaları için kalp krizi ve felç riski daha yüksektir.
Balık tüketimi kilo kontrolü için de önemlidir. Çünkü balığın içinde bulunan yağ oranı çok düşüktür. Bu nedenle zayıflamak için diyet listelerinin bir numaralı besinidir. Kış aylarında bedenimizin ihtiyacı olan A, B1, B2 ve D vitaminlerini balık tüketerek karşılayabiliriz.
Ayrıca balıkta bulunan fosfor, kalsiyum, iyot, Demir, A, D ve B12 vitaminleri çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine yardımcı olur. Hafızayı kuvvetlendirir, yorgunluk hissini yok eder ve vücudunuza enerji verir. Gözlerimizi kuvvetlendirir. Sağlıklı diş oluşumuna yardımcıdır. Cilt rengini güzelleştirir. İçerisindeki demir sayesinde saç tellerini güçlendirir, dökülmesini önler. Kolesterolü düzenler, kalp krizini önler. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşır. Uzmanlara göre tüm bu faydaları görebilmek için haftada en az 300 gram balık tüketmemiz gerekir. Özellikle hamile ve emziren bayanlar anne ve çocuk sağlığı için haftada 2veya 3 kez tüketilmelidir.
Taze balık parlak gözlü olur ve gözleri dışa dönük olur. Solungaçları parlak kırmızı olur. Taze balıkta parmakla dokununca oluşan çukurluk anında düzelir. Bayat balıkta iz kalır. Taze balık genelde kokusuz olur, bayatlarsa koku oluşur. Pullara bastırınca elimize geliyorsa pullar bayattır. Taze balığın derisi parlak ve gergin olur.