Paylaş |
|
Tweet |
İnsanın bedenen, ruhen, zihinsel ve sosyal yönden kendini iyi hissetmesi haline sağlık denir. Sağlıklı toplumlarda sağlıklı bireyler oluşur. Toplumu oluşturan bireylerin sağlığı, topumun geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Birer birey olarak düşünürsek; bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı olmayan kişiler, birey olarak üstüne düşen görevlerini yerine getiremeye bilirler. Böylece sağlığın önemini kavramış oluruz.
Anne ve çocuk sağlığı; annenin gebelik başlangıcından itibaren sağlıklı bir süreç geçirmesine bağlıdır. Annenin sağlıklı olması doğacak bireyinde sağlıklı olarak dünyaya gelmesi sebep olduğu gibi sağlıklı bireylerin de oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bireylerin çocuk oluşumundaki görevlerini özenle yerine getirmesi sonucunda bilinçli bir birleşmeden sonra gelem gebelik dönemin en iyi şekilde geçmesine yardımcı olunmalıdır, anne ve çocuk sağlığının en önemli faktörlerinden biri de aile faktörleridir.
Döllenmeden sonraki evreler de ebeveyn üstüne düşen görevler anne ve çocuk sağlığının önemli faktörlerindendir. Bu dönemlerde bireylerin üstüne düşen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleri sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesine yardımcı olmaktadırlar. Bu dönemlerde anne adayları kilo kontrolü, çocuğun kontrolü ve hamileliğin gerektiği kontrolleri yaparak, sağlıklı bir hamlelik dönemi geçirmelerine yardımcı olurlar. Anne adayı olan kadınlarımız bireyleri oluşturmaktadır, devlet tarafından gebelikten doğuma kadar kadınlarımız, belli programlar dahilinde anneliğe hazırlanmakta ve uzmanlar bebek bakımı ve sağlığın önemini anne adaylarına öğretmektedirler. Bu programlar neticesinde anne ve çocuk sağlığı tesis edilmiş olmaktadır.