Paylaş |
|
Tweet |
Halk arasında inme olarak adlandırılan beyin felci gerçekleştiği andan sonraki ilk üç saat hayati önem taşımaktadır. Günümüzde kullanılan modern Tıp teknikleri felç hastalarına büyük umut vermektedir. Hastanın bu üç saat içerisinde yaşayıp yaşamayacağı ya da kalıtsal bir sakatlık, yatalaklık gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağı bu saatlerde ki müdahalelerle ortadan kaldırılmaktadır.
Eğer yakınlarınızdan birisi felç geçirdi ise sakın vakit kaybetmeyin. Ayrıca felç geçirildiğini tanımlayabilmeniz çok önemlidir. Örneğin kişi konuşma bozukluğu yaşıyorsa ve bunun farkında değilse, tek taraflı güç kaybı gibi bir durum söz konusu ise hasta hiçbir şekilde bekletilememelidir ve direk 112 aranmalıdır. Çünkü hasta hemen hastaneye ulaştırıldığında yani ilk üç saat içerisinde müdahale edildiğinde oldukça olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Felç geçiren bir hastaya kesinlikle eğer doktor değilse kendisi müdahale etmemeli ve direk hastaneye ulaştırmalıdır. Hasta, hastaneye geldiğinde öncelikle gerekli test ve tetkikler uygulanır. Daha sonrasında hasta olan kişiye damar açıcı uygulanır ve anjiyoya alınır. Anjiyoda kasıktan girilir damara ve oradan şah damara kadar gidilir. Buradan da katater denilen malzemeler sayesinde beyinde ki pıhtılara ulaşılır ve onlar çıkartılır ve bu uygulama ilk üç saatte uygulandığında genelde olumlu olarak sonuçlanmaktadır.
Ülkemizde ölüm sebeplerinin üçüncü sırasında yer alan felç, bir yılda gerçekleşen ölümlerin yüzde 10’ unu kapsamaktadır. Ayrıca felç ölümle sonuçlanmasa dahi ciddi hasarlar bırakmaktadır vücutta ve dönüşü olmayan durumlarda söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden bu konuda bilinçli olmak ve durumun ciddiyetinin farkında olup hızlı davranmak hayat kurtaracaktır. Belirtileri fark ettiğiniz anda 112’ yi aramanız her şeyi değiştirebilir