Paylaş |
|
Tweet |
Uzun yıllar boyunca kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilen kahvenin, farklı yöresel ve geleneksel olarak içimi ile günümüze kadar gelmiş sıcak veya soğuk olarak tükettiğimiz leziz bir içecektir.
Kahve Ağacı,Çiçeği Ve Çekirdeği
Günümüzde kahve tüm Dünya’yı saran ve yayılmış olması ile en sevilen içeceklerdendir. Etiyopya (eski adı ile Habeşistan), kahvenin ana vatanı olarak kabul edilmektedir. Kahvenin tarihi yolculuğu 575 ile 850 yılları arasında Etiyopya’dan başladığı bilinmektedir. Kahve, Arap yarımadasında, Avrupa’da, Yeni Dünya’da yayılarak neredeyse bir akım gibi her yörenin ya da her ülke halkının farklı şekilde pişiriliş ve hazırlama yöntemi ile farklılık göstermektedir.
Kahve ağacının, çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, kirazı andıran bir kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdek bulunan dikildikten sonra yaklaşık3 yıl sonra meyve vermeye başlar. 30 ile 40 yıl boyunca aralıksız olarak meyve veren ağaç türüdür. Uzunluk olarak 8 ile 10 metre arasındadır. Bol yağışlardan sonra kahve ağacı, yıldaiki ya da üç kez bembeyaz çiçekler açar. Keskin bir kokusu vardır. Yılda 20 ve 30 bin arası çiçek taşır. Kahve çekirdeği beyaz renkte ve yasemin gibi kokar. İçinde iki çekirdek bulunan çekirdeğin bir tarafı düz diğer tarafı yuvarlaktır.
Kahve, ünü ile birlikte yayıldığı Arap Yarımadası’na kadar 300 yıl boyunca Habeşistan’da keşfedilen yöntemi ile içilmeye devam edildi. Kahveyi ilk olarak işleyerek içmeye başlayanlar, Yemen’de yaşayan sufi tarikatıdır. Yavuz Sultan Selim döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen’de içmiş olduğu kahveyi çok beğenerek kahveyi İstanbul’a getirtmiştir. Kısa zamanda bu içecek saray mutfaklarında yerini alarak büyük bir ilgi gördü. İstanbul’da 1544 yılında Tahtakale’de iki Suriyeli Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır. Venedikli tacirlerin, İstanbul’a gelerek bu içeceği sevdikleri için Venedik’e taşımışlardır. Avrupalılar da bu sayede Türk kahvesi ile 1615 yılında tanımışlardır.
Türk Kahvesi ilk olarak Türkler tarafından bulunmuş ve kendisine özgü hazırlama ve pişirme metodu ile kendine has tadı, köpüğü, kokusu ve sunum şekli ile özgün bir geleneği ve kimliği vardır. Telvesi ile ikram edilen ve kahve falı ile geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türüdür. Açılmış olan kahvehane adlı işletmelerinin doğmasında etkilidir. Türk toplumu açısından kahvenin de içim zamanı vardır. Kahvaltı veya akşam yemeklerinden sonra tercih edilir. Dini bayramların ve kız isteme törenlerinin geleneksel öğesi olmuştur.
Kahvenin Faydaları